Vi använder cookies för att förbättra användbarheten hos vår webbplats. Genom att använda den här sidan accepterar jag användningen av cookies. Läs mer

Smaklig upplevelseresa

Visst kan man njuta av skärgårdens delikatesser hemma i sitt eget kök, men bäst smakar de i alla fall på ort och ställe. Det ÄR bara så att maten smakar lite bättre här på Åland. Nya matidéer sjuder i våra grytor och våra gastronomiska småföretagare är ena baddare på att förena traditionellt hantverk med kulinarisk konst. Åland är matturism när den är som bäst!

BOKA SMAKRESOR ≫

Smakturism enligt säsong

Vi lever enligt säsong, med respekt för naturen. Största delen av våra smakupplevelser står till buds endast under en viss säsong och just det är finessen i den lokala matkulturen.
Säsongerna syns också i matturismen. Vårfesten Åland Grönskar ordnas till primörernas ära. Då kan du njuta av den frodiga våren och en landsbygd färgad av äppelblom, du kan hälsa på lamm och kalvar och smaka på vårens första grönsaksprimörer. Skördefesten är din möjlighet att bekanta dig med den åländska landsbygden på hösten. Hälsa på hos gårdarna, köp lokala produkter och lär känna livet på landsbygden.

Bekanta dig med målen för matturism!

Högintressant mål för matturism

I utbudet för turisten ingår öl från småbryggerier, efterrättsviner, likörer, bärlemonad och naturligtvis äppeljuice. På Åland lagras också champagne på havsbotten och att provsmaka den är en exklusiv upplevelse som är få förunnad. Det är däremot lätt för alla att hitta läckra lokala grönsaks-, fisk- eller köttbaserade ingredienser för en middag med tre, fyra eller varför inte fem rätter, till på köpet smaksatta med skärgårdens egna örtkryddor.
I läckra Smakbyn som drivs av Michael ”Micke” Björklund eller på natursköna Västerro, ett litet paradis invid en havsvik på södra Åland, lär du känna äkta skärgårdssmaker vid färdigdukat bord. Törstiga resenärer betjänas gärna av Pub Stallhagen och lemonadfabriken Amalias Limonad.

Bekanta dig med målen för matturism!

Micke lagade mat och lade Åland på kartan

Michael ”Micke” Björklund är en kock som inte behöver någon presentation i Norden. Micke har gjort Ålands livsmedel, råvaror och producenter kända i hela Norden. I sin bakficka har Micke prestationer som årets kock i både Finland och Sverige, femte plats i Bocuse d’Or-tävlingen och utsetts till ambassadör för New Nordic Food i Finland.

För den breda publiken är Micke bekant från flertalet TV-program och genom sina kokböcker. Micke driver även restaurangen Smakbyn som ligger i Åländska Sund invid Kastelholms slott. Där, under samma tak, finns Smakbys krog, butik och destilleri.

Bekanta dig med Mickes underbara Smakby: