Vi använder cookies för att förbättra användbarheten hos vår webbplats. Genom att använda den här sidan accepterar jag användningen av cookies. Läs mer

Ålandspannkaka (Liemessä Jennis recept)

1 plåt / 9 stora bitar

Du behöver

Mannagrynsgröt:
5 dl mjölk
½ dl mannagryn
3 ägg
1 dl socker
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 tsk äkta kanel
1 nypa salt
2 matskedar smör till bakplåten

Vispgrädde:
2 dl vispgrädde
100 g mascarpone
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kardemumma

Maskros-jordgubbssylt:
10 maskrosblad
1 l jordgubbar
1,5 dl syltsocker
2 dl vatten

recipe-image

Tillagningssätt

Pannkaksrecept:
Värm upp mjölken i en kastrull och rör i grynen under omrörning. Låt gröten koka i 10 minuter. Blanda de andra ingredienserna med den kylda mannagröten. Klicka ut smöret på en bakplåt med bakplåtspapper. Häll i pannkakssmeten. Grädda vid 225 grader i 20 minuter. Vispa vispgrädden. Vispa ner den rumsvarma mascarponen försiktigt i partier. Sluta vispa när mascarponen är blandad med grädden. Krydda. Servera Ålandspannkakan med jordgubbssylt, jordgubbar och vispad grädde.

Maskros-jordgubbssylt:
Häll vattnet, skivade jordgubbar, maskrosblad och syltsocker i en kastrull. Koka i cirka 15 minuter. Häll upp i medans sylten är varm i rengjorda burkar och låt svalna. Förvara i kylskåp.

Tips! Plocka inte maskrosorna i omedelbar närhet till vägen. Plocka blommor som är i gott skick. Använd blommorna med gula kronblad till sylten. På en maskros kan man äta blad, rötter och blommor!