Vi använder cookies för att förbättra användbarheten hos vår webbplats. Genom att använda den här sidan accepterar jag användningen av cookies. Läs mer

Världens närmaste närmat

Naturliga smaker och skärgårdens mattraditioner. Ålands matkultur är världsberömd men vad består den unika smakupplevelsen egentligen av? Här görs maten med eftertanke och kärlek, från människa till människa. Just därför är de åländska livsmedelsprodukterna nästan alltid ett hantverk, ett hantverk som aldrig prutar på kvaliteten.

Skickligt producerad närmat

Åland har en egen särpräglad matkultur som avviker från traditionerna i fasta Finland. Havet har alltid varit förutsättningen för ett liv i skärgården. Men det är inte bara fisken som utmärker sig bland läckerheterna från denna sydvästliga ögrupp. Hos oss mognar säden till tröskning i sin egen takt och djuren, nötkreatur och får, betar i en mångsidig terräng. Juice och andra drycker tillverkas av lokala råvaror. I skärgårdsmejeriets mjölkprodukter och i frukterna och grönsakerna som frodas i det milda klimatet kan man känna ren smak och friskt hav.

Allt detta är ju närmat när den är som bäst. Mjölkens väg till mejeriet är till exempel 10 minuter lång. Lika länge tar det för en mjölktetra från mejeriet till närbutikens hylla. Man kan alltså säga att världens närmaste närmat produceras på Åland. Respekten för skärgårdsnaturen omfattar också livsmedelsproduktionen. På varenda gård styrs produktionen varje dag i året av att konsumtionen ska vara anpassad till en hållbar utveckling.